Saturday, October 22, 2005

SPI ställer höga krav på Wendt

Tillsammans med höstens första snö så meddelar SPI att de nu har hittat den kändis de försökte locka till sig för att ta den tomma partiledarposten. Det rör sig om deras förre detta partiledare Brynolf Wendt, tidigare bisittare i TV3:s Efterlyst. Det är klart, det var ungefär åtta år sedan Wendt. De som kommer ihåg Wendt kommer nog också ihåg hans avslutning som partiledare när han förklarade att han inte hade något förtroende kvar alls för partiet och att det var meningslöst att rösta på dem. Med det i åtanke kan man fråga sig vilken tillgång Wendt är. Eller var skall man nog säga, att vara en före detta bisittare i TV3 för åtta år sedan innebär knappast att man har kändisstatus idag.

Men hur konstigt det än kan låta så är detta det bästa beskedet från SPI till deras medlemmar på åratal. Sedan deras valbesvikelse 2002 så har man inte haft mycket positivt att rapportera om, det om man inte räknar det politiska bottenskrap som SD sparkade ut och som trodde sig ha en framtid i SPI. SPI behövde inte många veckor på sig för att förklara att de inte var välkommna där heller. En utveckligen som var pinsamt lätt att förutspå.

Riktigt vad det är som man menar att man kan bidra med i den svenska debatten kan man undra. Detta speciellt inför valet 2006 då man inte bara slåss med riksdagspartierna utan även med utmanarna SD, FI, Junilistan och evetuellt någon form av sjukvårdsparti. Säkert är ju i alla fall att man än slå länge inte varit allt för lyckosamma att företräda svenska pensionärer, det bevisar inte minst det faktum att deras politik sedan starten 1987 har svängt hot och dit, flera gånger om. Så man kan verkligen undra vad syftet med partiet är.

Jag kan kanske köpa tanken på ett intresseparti på ett kommunaltplan, men om man skall sitta i riksdagen för att inte företräda sina väljare större delen av mandatperioden. Om man dessutom inte riktigt vet vad det är för intresse man skall företräda, ja då kan man undra vilket syfte partiet verkligen skall fylla. I SPI:s fall så är detta fortfarande ett frågetecken.

Om lösningen på SPI:s problem är att återskapa den magi Brynolf Wendt gav dem 1998 så behöver man knappast bekymra sig om SPI. Partiet saknar helt enkelt förutsättningar att göra ett bättre val än man gjorde 2002. Men SPI kan ju ställa till lite problem på det kommunala planet, det måste SD utgå ifrån när man utformar lokal propaganda till valet. För Sveriges väljare är värda ett bättre öde en att kasta bort sin kommunalröst på ett missnöjesparti som i alla fall bara kommer att vara ett borgerligt stödparti.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

ddddddddd

8:40 AM  
Anonymous Anonymous said...

Mycket bra inlägg

8:41 AM  

Post a Comment

<< Home