Monday, June 19, 2006

En tvättäkta svensk?

Då Sverigedemokraterna numera har omdefinerat sin tolkning om vad och vem en svensk är så väcker VM i fotboll en fråga eller två. Den tidigare definitionern med arv och rötter och att en svensk var den som en annan såg som svensk har ersatts med statsnationalism där en människas bakgrund saknar betydelse utan nationalisteten bara sitter i språket och i yttre attribyt i uppträdandet. Att helt hänge sig till islam är alltså inget som står i konstrast mot ett svenskt kulturellt uppträdande.

För fyra år sedan, då vi såg åttondelsfinalen mellan Sverige och Senegal så satt jag bredvid Björn Söder och berikades av hans rika vokabulär när Zlatan böts in. Nu skall jag inte citera Söder, det tillåter nog inte den svenska lagstiftningen. Men i korthet gick resonemanget ut på att det var en skam att Zlatan fick spela för Sverige alls (och det var inte kopplat till hans spel på fotbollsplanen) och att det var bättre att Sverige förlorade matchen än att Zlatan avgjorde. Även om mycket har hänt i SD har inte lika mycket kring Zlatan. Även om han inte bor i Sverige så talar han korrekt svenska och har inga grova kulturella avvikelser gentemot oss svenskar. En tvättäkta svensk således enligt Söders och SD:s definition alltså, även den dagen för fyra år sedan om man skall ta människor på deras ord.

Frågan kan dock ställas, hur många av SD:s aktivister, medlemmar och väljare ser Zlatan som en svensk? Jag vet i alla fall vart jag och Nationaldemokraterna står i frågan.

18 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Vem faen är Zlatan:-)))

5:48 PM  
Anonymous Anonymous said...

Vad är man för människa om man ser Zlatan som svensk, hur hur bra politiker är man då?

6:08 AM  
Blogger itsweden said...

Skumt, det blev ett jättejubel i det mångkulturella området där jag bor när England gjorde 2-1 mot Sverige. Vet inte varför faktiskt.

1:55 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hur kunde det ha gått så snett mellan dig Jimmy och Söder?
Ni tycks ha haft en hyffsad god relation till varandra till att helt plötsligt vända om och bli ärkefiender som sysslar med diverse påhopp riktade mot varandra.
Hur kommer det sig att Björn väljer att ta till med ord som "rasist" då du vart utesluten?

Mycket av Sverigedemokraternas så kallade "statsnationalism" sägs vara ett taktiskt drag för att på så sätt kunna ta ett kliv närmare riksdagen. Enligt folk jag talat med i partiet påstås det att Björn tillhör en av de mer radikala inom partiet då det gäller invandrarfrågan och frågor gällande vikten av etnicitet.
Jag själv är mycket kritisk till Björn då jag anser att hans hållning i israelfrågan har gått så långt så att han jämför all saklig kritik riktat mot staten israel som antisemitism.
Även då han uteslöt dig ur partiet har gjort att jag nu målat upp en klar bild av denna man.

Det skulle vara kul Jimmy om du någon gång på denna blogg skrev lite om din tid i Sd, och möjligtvis kanske svara på någon fråga jag ställt, om du nu inte anser alla vara lite för personliga?

Anledningen till att jag själv nu helst vill vara anonym är pga det rådande klimatet som nu finns inom Sd.

Mvh Trubaduren.

8:10 PM  
Blogger Grim said...

Var med i SD på Klarströms tid...
Gick efter ett par år med igen då Jansson kändes bra...
Gick ur förra året igen...

KOmmer att rösta på ND.

fortsätt kämpa ni är det riktiga SD.

http://forntid-framtid.blogspot.com/

Och som svar på "frågan" Zlatan är INTE svensk.

3:07 AM  
Blogger Jimmy S. Windeskog said...

Trubaduren:
Tack för dina frågor, jag kommer att besvara dem snarast, men nog inte innan midsommar.

11:02 AM  
Blogger Jimmy S. Windeskog said...

Grim:
Underbart med en border, jag länkar till dig strax.

11:03 AM  
Anonymous Anonymous said...

Låter bra. :0) //Trubaduren.

2:00 PM  
Blogger Grim said...

Tack Jimmy. gå in på min länk till varjager så finner du en bra blogg till.

11:20 PM  
Blogger AndersK said...

Jag vet inte hur SD ser på saken,
men rent personligen kan jag inte
känna att Zlatan är Svensk
- och då handlar det inte bara om
att han har Bosniska Föräldrar utan
kanske mer om hans Kulturella
utanförskap - som han i allafall
delvis valt själv. Alla som såg
HELA matchen mellan Sverige och
Tyskland såg också att alla
spelarna sjöng Sveriges Nationalsång, ALLA UTOM ZLATAN OCH
HENKE LARSSON ! Jag tror dock det
Svenska Fotbollslandslaget både
kan förbättras och göras mer etniskt och framför allt kulturellt
mer Svenskt - Det Franska Fotbollslandslaget däremot har så
många fel och så många Svarta och
arabiska Spelare att det laget borde läggas ner helt och hållet !
Det är inte bra för Fransmännen rent psykiskt att ha det Landslag
dom har - lägg ner det !

7:28 AM  
Blogger itsweden said...

Anders K:
".....Det är inte bra för Fransmännen rent psykiskt att ha det Landslag
dom har - lägg ner det !"

Jag tänkte först att det inte skulle ha så stor betydelse hur landslaget i fotboll är hopsatt men du har nog flera poänger i det du skriver Anders varav en del inte är så uppenbara.

En av koluministera på aftonbladet med utländskt påbrå skriver vad hon värderar högst i livet och avslutar med att hon självklart brinner för assyriska ff (och att andra självklart ska förstå det).

11:06 PM  
Anonymous Anonymous said...

Fast ND säger ju inte nej till viss invandring av människor som inte är vita. Tillhör inte Zlatan dem som kan få stanna när han faktiskt är en tillgång öfr landets fotbollslag eller är det bara de invandrare som går med i ND som ska få stanna?

1:23 PM  
Anonymous Anonymous said...

Med människor från Balkan så är det väl ganska individuellt vilka som har sydländskt turkiskt påbrå och vilka som har europeiskt påbrå, i min klass så har vi två bosnier och den ena ser ut som en turkiska och har mörka ögon, den andra ser ut ser mer europeisk ut med ljusbrunt hår och blå ögon, båda räknades till samma folk/språkgrupp i Bosnien. Så jag anser i alla fall att den etniskt acceptabla gränsen löper någonstans genom Balkan.

11:28 PM  
Blogger itsweden said...

Knut:
"Fast ND säger ju inte nej till viss invandring av människor som inte är vita. Tillhör inte Zlatan dem som kan få stanna när han faktiskt är en tillgång öfr landets fotbollslag eller är det bara de invandrare som går med i ND som ska få stanna?"

Intressant fråga egentligen. Är det ok att byta ut befolkningen för politikerna om de är missnöjda med dess prestationer? Om ett högkvalificerat jobb står ledigt, är det då alltid rätt att ta in folk utanför Sverige om dom har bättre kvalifikationer?

För antirasister är inte detta några svåra frågor, enligt deras människosyn så är människor som själlösa köttklump i en charkdisk med en prislapp på som det står likadant på på alla köttklumpar. Enligt dom så finns ingen koppling mellan en politiker förtroendevald av svenskar och svenskar i sig. Enligt min moral så borde svenskar ha ett speciellt värde för politikern, han är alltså tillsatt för att förvalta med svenskarnas bästa för sina ögon. Anser han att han vill syssla med annat så får han söka ett annat jobb eller idéell sysselsättning tycker jag.

Sen bör han dessutom inte kompensera sina egna tillkortakommanden med att anklaga och trycka ner grannfolk utan istället sträva efter att hålla fred med dom. FN bildades för att poängtera och legitimera de olika ländernas gränser och skapa en fredlig värld där alla förbinder sig att respektera gränserna. Och trots alla krig så har i alla fall gränserna respekerats hyffsat av de flesta människor tycker jag, men det kan naturligtvis diskuteras.

9:53 AM  
Blogger itsweden said...

Hell 14, människans livsstil gör att det är svårt att dra exakta etniska gränser, men din var väl hyffsat bra. Och sen kommer det där med att hålla fred med andra etniska grupper och låta dom vara som dom är som jag tycker är en viktig fråga.

9:58 AM  
Blogger Andreas Ekström said...

Detta inlägg säger mycket om din syn på svensk kultur om du på allvar hävdar att Zlatan inte har några grova avikande kulturella särdrag i jämförelse med personer som kulturellt sett är svenskar. Och på vilket sätt pratar Zlatan bra svenska? Killen är född i Sverige men klarar inte ens av att fixa till en ordentlig dialekt utan bryter på rinkebysvenska.

Nej, Zlatan är inte på något sätt svensk ur ett kulturnationalistiskt perspektiv.

Statsnationalism? Nej, Windeskog. Vi är inga statsnationalister. Kulturnationalism och statsnationalism är två begrepp som är lika skilda som etnonationalism och statsnationalism.

Släpper du dina ogrundade statsnationalismargument så skulle denna blogg faktiskt vara intressant, men nu hamnar den tyvärr på samma nivå som den "objektiva" funebobloggen.

7:13 AM  
Blogger Jimmy S. Windeskog said...

Kära du, på vilket sätt skulle Zlatan bryta mot det svenska kulturmönsteret?

Kan du ens definiera vad kultur är och då speciellt den svenska?

SD är klart statsnationalister i dess ledning (annat med väljare och medlemmar).
Sedan vet du kanske att Kulturnationalism är precis samma sak som Etnopluralismen rent vetenskapligt? Men politisk kunskap är ju inget som det finns så mycket kvar av i SD tydligen.

Att sedan Funebo numera är ombedd av SD att börja arbeta på kansliet igen (trots att han totalförstörde det 2002 och hans polare sexualförbrytaren klippte av telefonledningarna) säger ju lite om synen på Tommy och kaoset i SD.

12:09 PM  
Blogger Patrick_S said...

Det förvånar mig inte om det nu stämmer att Herr Funebo blivit erbjuden en ny plats i partiet av de "liberala" gossarna i Sdu-Sthlm.

6:37 PM  

Post a Comment

<< Home