Tuesday, May 30, 2006

Att överdriva sin egen betydelse

Som jag påtalat någon gång så är det inte lätt att veta om de många faktafel som Tommy Funebo presenterar på sin SD-blogg beror på att gissar eller helt enkelt hittar på när han saknar insyn. Ibland finns dock svaret på faktafelen i andra orsaker, en sådan situation är när han under helgen försökt beskriva sin egen roll i vad som hände i det partibråk i SD som under våren 2001 kulminerade i att ND bidades.

Att Funebo i vanlig ordning gissar fel i händelser som han själv aldrig var en del av är kanske inte så konstigt. Ett exempel av detta var en händelse då en grupp ville ändra sammanställningen på SD: s verkställande utskott efter valet 1998. Vi som var med på detta möte känner inte igen något alls av det Funebo skriver om. Och det gäller inte bara detta möte, i flera fall har han fått Expo och AFA att framstå som riktiga sanningsvittnen.Men Funebo har ju själv antytt att han skall ha stulit protokoll från SD: s partistyrelse från denna tid. Om detta stämmer så undrar man varför han inte helt enkelt läser i dessa protokoll. Fast det kanske är lögner att han skulle ha dessa protokoll i sin ägo också? Det skulle förklara mycket av hans märkliga påståenden.

I vilket fall som helst verkar det som Funebo på sistone fått dras med ett starkt behov av att överdriva sin egen betydelse i det parti som sedan sparkade ut honom. Ett exempel på detta är när han beskriver sin korta och katastrofala tid som kanslichef. Under en tid verkade som tiden stannade, information varken kom ut från, eller in till partikansliet. Fast det kanske är att överdriva ytterst lite. Några informationspaket letade sig faktiskt ut till beställarna under Funebos regi. Dröm om den förvåning vi i partistyrelsen upplevde när vi såg att Funebo då suttit med en stämpel med texten "makulerat" och helt enkelt stämplat över det som inte föll honom i smaken i själva partiprogrammet. Läget var ju givetvis katastrofalt. Det här kaoset uppstod ju också under ett valår och styrelsen var snart överrens om att vad som helst utom Funebo fick duga som kanslichef. Valet föll på en stockholmare som varken då eller nu kan beskrivas som en aktiv medlem i SD.

Ett annat exempel på Funebos fixering att skriva om historien kom på hans blogg för någon vecka sedan då han inför SD:s valupptakt i år förskönade ett litet och misslyckat möte som Funebo arrangerade i Medborgarhuset 2002. Det skall ärligt säga att detta inte var det sämsta av de få möten Tommy arrangerat. Vid ett tillfälle bjöd han upp den något virriga danska politikern Mogens Glistrup i Ludvika. Färre än 10 personer från Dalarna dök upp. Mötet hade blivit en ännu större katastrof om inte delar av partistyrelsen lojalt åkt land och rike runt för att polera upp antalet deltagare. I slutändan var det dock färre än 20 SD:are på plats. Mötet i Medborgarhuset drog mer än det dubbla. I SD-Bulletinen rapporterade en utsänd om ett 70-tal personer på plats men hon erkände också att det var att "avrunda siffran uppåt". Sedan var ju AFA på plats också, det fick inte minst den utsände som en av de få kvinnor på plats erfara. Trots hot och spott mot henne så visade arrangören att det inte fanns någon form av säkerhetstänkande. Det här skedde trots att man visste att AFA skulle komma. Under den hotfulla situationen så gick Tommy som mötesarrangör in i mötessalen och satte sig. Jag skall dock påtala att jag inte var på mötet själv utan fått informationen av människor som var där och av den filmen som spelades in på plats.

Men nu var det ju krisen innan årsmötet 2001 och ND: s bildande det skulle handla om. Enligt Funebos egen blogg ledde han nästan själv planeringen inför mötet. Det är givetvis inte helt omöjligt att han lade fram några argument till den lilla bekantskapskretsen han hade, men hans inblandning var inte mer än så. Tvärtemot vad han påstår så hade han ingen som helst kontakt med valberedningen och visste knappt vilken roll han skulle fylla på mötet. Det samma gäller placeringen av delegater, dels vad det gällde platser på själva mötet och dels på övernattningen innan.. Han blev informerad av vad som gällde när beslutet tagits och det var så mycket inblandning han hade i det som skedde. På det planeringsmötet som hölls på våningen över möteslokalen där årsmötet skulle hållas dagen efter så yttrande han inte ett ord. Han fick instruktioner om vad han skulle göra på mötet och när han skulle göra det. Det var den roll han fyllde. Ni som läst hans blogg vet att han vill ge sken av något annat.

Det finns en annan rolig episod som kan berättas i anslutning till detta årsmöte. Dagen efter så deltog Funebo för första gången ett styrelsemöte som ledamot. Då detta var verksamhetsårets första styrelsemöte skulle vi utse poster som firmatecknare, partisekreterare, kassör; och partiorganisatör. Posten partiorganisatör skulle vara vakant precis som innan årsmötet. Däremot var vi en grupp som kom på, vad vi då tyckte var en, rolig idé. Som en yttersta förolämpning till före detta partiorganisatören Tor Paulsson (vars uteslutningsärende öppnades på samma möte) och människorna kring honom så kom vi på att sätta Funebo som partiorganisatör - dels för att det var Funebo som ND: arna avskydde mest och dels för att han inte var någon form av organisatör. Inte för att han skulle göra något givetvis, Tommy hade aldrig visat några sådana kvalitéer och posten skulle avvecklas när stadgarna skrevs om nästa gång. Det skulle vara en rolig pik mot Tor tyckte vi. Alla fattade också humorn i detta, även de som piken var riktad mot förstod. Alla utom Tommy förstod. Tommy agerade ju aldrig som en partiorganisatör, men han tröttnade aldrig på att använda sig av titeln internt och externt. Innan verksamhetsåret var slut så började han till och med påstå att posten motsvarade partisekreterare i andra partier. Posten partiorganisatör var en post som Anders Klarström skapade i början på 1990-talet för att Lars Emanuelsson skulle få en roll som passade honom. Så här i efterhand ser ju skämtet inte lika roligt ut och fungerar snarare som en varningsklocka att även ta sådan här formalia på fullaste allvar när man arbetar politiskt.

Tommys år i SD kan inte på något sätt beskrivas som speciellt lyckade eller betydelsefulla. Jag har förståelse att han nu vill framställa sig själv i betydligt bättre dager.

11 Comments:

Anonymous Anonymous said...

I mångt och mycket var jag under SD-tiden ofta ett eller ett par år före partiet i utveckling. ilkter kräck Thommy år. e sköter ju SD dör....

12:14 PM  
Blogger Jimmy S. Windeskog said...

This comment has been removed by a blog administrator.

2:15 PM  
Blogger Jimmy S. Windeskog said...

Jo men det är ju precis den bilden han önskar ge till de som är för unga för att minnas hur mycket förströde för SD.

3:00 PM  
Blogger Curt Hennig said...

Den posten var talande måste jag säga. Näsan som jag, perfekt!

2:11 AM  
Anonymous Anonymous said...

Bra skrivet, Jimmy!

9:55 AM  
Anonymous Anonymous said...

De som känner till Funebo utanför partiet vet att han är en mytoman utan dess like. Att inte hålla sig till sanningen är något han är bra på.
Legio äro de som upptäckt detta.

Funebo är en av de mest mediekåta personer jag har träffat på. Jag tror han skulle göra nästan vad som helst för att få komma till tals offentligt. Se bara nu vad han gör med Piratpartiet. Men i och med det så tror jag hans dagar på nätet är räknade.

2:39 PM  
Blogger AndersK said...

Jag tycker personligen Funebo ger
intrycket av att vara nån slags
infiltratör.För några år sen
sparkade SD ut några galningar som
sedan tillfälligt hamnade i SPI,
dessa lär enligt mina källor hela
tiden haft kontakt med Funebo via
mobiltelefon under sin korta tid i
SPI.Även SPI lyckades så småningom
göra sig av med dessa ilskna typer.
Enligt rykten lär dessa sen hamnat
i Nils-Erik Hennix förra parti
Frihetspartiet,men i allafall en av
dessa lär ha slutat när Frihetspartiet slogs samman med ND.
Jag vet inte vad dom här nissarna
heter,men Frihetspartiet hade väl
såpass få medlemmar att ni i ND nog kan identifiera dessa ilskna typer på deras beteende.

12:27 PM  
Blogger Jimmy S. Windeskog said...

Funebo är som sagt en targisk person som önskar hämd på alla som inte ser hans, vad han kallar själv, "knivskarpa intellekt". Det är anledningen till att han nu ger sig på PiratPartiet.
SOm ni sewr så finns det ingen gemensam nämnare i alla de partier han försöker få vara med i. Jo en föresten, ingen av dem vill ha med honom.

Han ringer fortfarande runt och hotar SDare och fd SDare, flera år innan han tvingades ut.

Det säger allt.

12:16 PM  
Blogger AndersK said...

Det är märkligt överhuvudtaget alla
dom som massmedia anlitar som
"experter", t.ex Funebo,Billy Butt,
kverulanterna på Expo med flera.
Det säger ju allt om vår massmedia.
För att återge media sin forna makt
kanske försök att censurera internet kommer att göras,men det
kommer att misslyckas - bland annat
för att man mer och mer inför trådlös teknik för både lokala
och globala nätverk.Den som följer
utvecklingen på cisco.com kan ta
ganska lätt på hoten om censur man
framför i den massmediala elitens tafatta försök att tysta debatten.

4:51 PM  
Blogger itsweden said...

När någon nämner expo som någon typ av källa till något så får jag en känsla av att personen skämtar, men rent intellektuellt så vet jag förståss att han eller hon inte gör det. Att serievåldtäktsmannen Billy Butt lyfts fram som acceptabel samhällsdebattör i media beror på antirasisternas allmänna attityd till våldtäkter, de som någon gång i en debatt har valt att använda våldtäkterna som ett argument mot invandring vet vad jag menar.

11:25 PM  
Anonymous Anonymous said...

Nej, någon vidare organisatör var Funebo inte, det ska gudarna veta.

3:41 AM  

Post a Comment

<< Home