Sunday, October 09, 2005

Begreppet repatriering

I och med att alla människor bevisligen inte vet (och kanske inte vill veta) vad begreppet repatriering betyder så kan det vara av värde att tydligt definiera det.

Repatriering betyder alltså "återvandring" eller "återförening med fosterlandet" för de som söker en lite mer lyrisk definition. Det är ett latinskt uttryck som sammansatts av delarna "Re" (åter) och "patria" (fosterlandet). "Fosterlandet åter" alltså, det betyder varken mer eller mindre.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Før øvrigt bør alla få veta att Jimmy Windeskog ær en opåligtlig person som lurar av partimedlemmar stora summar pengar som han aldrig betalar tillbaka. Nu har han också børjat stjæla av andra på partikansliet. Han borde ha uteslutits ur SD før længe sedan och sen skaffa ett jobb så att han kan gøra rætt før sig och betala tillbaka sina skulder. Problemet verkar dock vara større æn så, har man som han inget samvete och ingen heder i kroppen spelar det ingen større roll hur mkt pengar man tjænar, om man inte VILL gøra rætt før sig.

3:57 AM  
Anonymous Anonymous said...

Repatriering var väl tidigare något positivt, att se till att flyktingar kunde få återvända till sitt hemland när freden kommit. Wikipedia jämställer det med etnisk rensning, vilket verkar helt befängt. Man kan ju etnisk rensa områden utan att återbörda till hemlandet, som exempelvis skedde i Amerika när indianer fördrevs!
OK?

5:01 AM  
Anonymous Anonymous said...

Repatriering (engelska: repatriation) är ett centralt begrepp i rastafaritron, och uttrycks ofta i roots reggae. Målet är att slavättlingarna i Amerika ska ges möjlighet att återvända till kontinenten Afrika, som identifieras som Bibelns Mount Zion. Det hela började med att en svart repatrieringsivrare vid namn Marcus Garvey startade rederiet Black Star Liner, med fyra fartyg som skulle föra de svarta i Nord- och Sydamerika och Karibien tillbaka till Afrika. Tecknet på att detta skulle ske var att Etiopien åter skulle få en kejsare som härstammade i direkt nedstigande led från kung Salomo och drottningen av Saba, vilket skedde när Ras Tafari Makonen (ras betyder "hertig") smordes som ny kejsare och fick namnet Haile Selassie I (namnet betyder "Treenighetens beskyddare"). "Se till Etiopien", sade Garvey, men hans rederi gick i konkurs. Redan innan Garveys död (1940) började svarta predikanter på Jamaica som Leonard Howell, Joseph Hibbert, Archibald Dunkley och Robert Hinds att utforma en religion (även om vissa av dem inte gick med på att kalla det för "religion") där de hävdade att de vita hade fört dem till slaveri i Babylon

Västindier bosatta i gamla kolonialmakten Storbritannien har sagt att de skulle åka omedelbart om de fick ett skadestånd som motsvarade deras förfäders lidande som slavar på plantagerna. Det är det som Bob Marleys låt "Exodus" handlar om, liksom Bunny Wailers "Dreamland", Marcia Griffiths "Steppin' Out Of Babylon", The Abyssinians "Satta Masagana", Third Worlds "Addis Abeba", Aswads "Back To Africa", Lucianos och Alton Ellis respektive låtar med samma namn, Dennis Browns "Promised Land", Junior Byles "A Place Called Africa", Rasites "Africa"... plus tusen reggaelåtar till.

1:33 PM  

Post a Comment

<< Home