Monday, September 19, 2005

Kyrkovalet: ännu ett litet steg framåt

Socialdemokratiska Arbetarpariet lyckades varken med telefonmeddelande från Göran Persson eller med en miljon pinsamma SSU-flygblad (var det egentligen någon som såg till dessa?) hindra att Sverigedemokraterna tog ännu ett steg framåt. Förvisso skall man akta sig för att överdriva denna bedrift. Men fakta är fakta trots allt, man har lyckats trots en svag rikslista och en organisation som inte riktigt var fungerade hela tiden. Detta är ju givetvis viktigt för partiets nya ledning, man har än så länge visat sig vara uppgiften mogen.

De riktigt trevliga valresultaten kom, inte så överraskande, från södra Sverige och kring rekordstatsningen i Gävleborg. SD tog stiftmandat i alla de tre största städernas stift, det var ett besked som behövdes inför 2006. Riktigt lika bra gick det inte i Växjös och Skaras stift. Att man missade mandat i Luleå stift må vara hänt, men resultatet i Skara är direkt alarmerande. En djupgående analys om vad som har gått så fel vore på sin plats. Utveckligen i området ser nu helt annorlunda ut än några år tidigare.

Reaktionerna angående att SD gjort ännu ett framgångsval har varit riktigt bra. Sakligt, om än med en viss illa dold besvikelse. Det är mest träskvänstern, avundsjuka nationalister och utsparkade individer som försöker förklara bort det hela genom att desperat räkna om siffrorna på alla de sätt för att förklara bort SD:s framgångar för sig själva. Bra så, sådana människor skall må dåligt en sådan dag.

Det kommer med säkerhet dröja några veckor innan personvalet presenteras. Jag tror inte på några förändringar angående topp fyra till kyrkomötet, men det kan vara intressant att se hur våra väljare reagerade på att ha tre kvinnor på de tre första platserna. SJälv kryssade jag Andreas Svensson från Uddevalla, jag var nog rätt ensam om det.

1 Comments:

Blogger Erik said...

Lagt till dig bland länkarna.

9:15 AM  

Post a Comment

<< Home