Friday, January 26, 2007

Ett eko från "den gamla goda tiden"

Jag skummade igenom Blå Gula Frågors hemsida (www.bgf.nu) i veckan och blev glatt överraskad att de har kvar sin sida med gamla artiklar från tidningen Fri Information, utgiven av föreningen Friinformation Om Invandringen (FIIN) ledd av eldsjälen Eva Bergqvist.

För de som blivit en organiserad nationalist först på senare år kan tidningen och föreningen behöva en kort presentation. Eva Bergqvist var aldrig något annat än en moderat (hon ställde upp för dem i lokalvalet i Hallstahammar så sent som 2002, mot SD, och blev den överlägset mest kryssade kandidaten trots att hon stod sist på listan). Det var inte konstigt, Bergqvist var en av de få sista moderaterna av den gamla stammen, som tillskillnad från dagens parti hade en ärligt och konkret kritik mot mångkulturen. Hon sågs med förakt från de nya liberala krafterna, som till exempel förre MUF-ordförande Thomas Idergaard, och hon såg på dem med samma förakt.

Trots att hon behöll sitt medlemskap i moderaterna så röstade hon på SD i riksdagsvalen. Beslutet att behålla sitt medlemskap i moderaterna möttes av mycket kritik inom nationalismen. Hon menade att det var en viktig möjlighet att fortfarande kunna lägga motioner till partiet, en syn som inte delades av många. Hon fick också kritik för att ha haft svårt att ta ställning för SD gentemot Ian Wachtmeisters Det Nya Partiet inför valet 1998.

Tidningen Fri Information var onekligen lite ojämn. Bland annat innehöll den många insändare samt öppna brev till riksdagspolitiker som inte alltid var så intressanta att läsa. Men den brukade också innehålla flera artiklar bestående av grävande natur, artiklar som i början på och mitten av 90-talet hade en stor inverkan på svensk nationalism. Överlag var nationalistisk media betydligt sämre under denna tid, tidningen Fri Information var en av de som förändrade detta.

Eva Bergvist dog 2003, och med hennes tidning. Det som finns kvar idag, förutom lösnummer i nationalisters bokhyllor och arkiv, är BGF:s hemsida. Urvalet av artiklar kanske inte är det allra bästa och inte heller de mest representativa. Men det visar trots allt en bild på den tidning som kanske varit den mest inflytelserika för modern svensk nationalism. Mycket nöje.

http://www.bgf.nu/fiin/index.html

1 Comments:

Blogger itsweden said...

Och (som väntat kanske?) självklart var det här ett blogg-inlägg av Jimmy helt i min smak där Jimmy delar med sig lite av sin långa erfarenhet av den nationella rörelsen. Tack Jimmy!

9:57 AM  

Post a Comment

<< Home