Wednesday, October 18, 2006

SD.s antivåldslinje fungerar

Sedan åtminstone 1994 har Sverigedemokraterna använt sig av en närmaste total antivåldslinje. I det närmaste har man avstått från till och med självförsvar utom då det handlat om att rädda liv. Många har kritiserat denna linje, vissa rent av hånat den. En viss beundran har ofta kunnat ses i modet av att försätta sig i extremt hotfulla och våldsmma situationer och aldrig använda annat än självförsvar och till och med detta extremt sällan, både hos sympatisörer och motståndare. Men ofta, och inte sällan högljutt, har dock misstänksamhet och skeptis visats och väldigt sällan försökt döljts. "i Sverige gillar ingen slagpåsar" har man menat i resonemang som aldrig riktigt kunnat förklarats.

Rätt eller fel så har människor med en sådan synpunkt missat nästan hela resonemanget. Visst, att uppträda ädelt mot våldsamma motståndare har väl i någon mening haft syftet att väcka sympati. Men minst lika viktigt har det filosofiska och ideologiska resonemanget bakom uppträdandet varit. Det moraliskt riktiga att inte använda våld eller ens självförsvar i politiska sammanhang har varit stark, starkare än någon annanstans i samhället vågar jag säga. Principer var ju något som i alla fall var väldigt viktigt i det SD som leddes av Mikael Jansson, då var det mindre viktigt att man kanske inte fick den uppmärksamhet man önskade, det var faktiskt i en mening nog att veta att man gjorde det som var moraliskt riktigt i en väldigt dubbelmoralistisk värld.

Det skall dock sägas att denna doktrin kanske fick oss nationalister att tappa fokus ibland, idealismen tog helt enkelt överhand i vissa lägen. Visst var det positivt att våga vara provaktaktiv och stå upp för våra demokratiska rättigheter trots ett våldsamt motstånd. Dock kunde principen ibland gå ut över det politiska arbetet vilket ju aldrig riktigt var syftet. Exempel på detta är när hela torgmötesturnén 1997 helt enkelt faxades till AFA innan den startade samt 1998 då man kunde återvånda för nya möten gång på gång i kommuner där torgmöten blivit extra stökiga och polisen gjort märkvärdigt dåligt från sig - bara för att visa att SD satte man sig inte på och det gick helt enkelt inte att knäcka partiet. Efter 1998 skulle denna felfokusering återkomma allt mer sällan men dock dyka upp mellan varven, vilket den gör även idag.

SDs kommunpolitiska utbildningsmöte i Eslöv i söndags visar att denna antivåldsprincip i huvudsak lever kvar, vilket är trevligt att se. Kanske till och med de provokativa inslagen finns kvar, AFA fick ju faktiskt den nya adressen för mötet av SD själva i någon form. Hur det än må vara med detta så var det inte bara principen som segrade denna dag, det gjorde även "taktiken". Aldrig har en attack mot SD, även om det givetvis gjorts många betydligt värre attacker än SD än detta besök, fått en sådan uppståndelse som denna gång. Resultatet av detta kan givetvis spåras i SDs valframgångar. Men samtidigt har man under år skapat en trovärdighet i denna utveckling. Om ingen annanstans så har SD i detta verkligen ett förtroendekapital.

Det dröjde förvisso en stund, men utveckligen i media sedan attacken i söndags visar på alla sätt och vis att antivåldsdoktrin är helt rätt. Förvirrade tankar om skyddsgrupper och galna sluddranden om "limkokade bollträn" får stå på skam mot verkligheten, inte bara den moraliska utan också den politiska.

SD bildades 6 februari 1988 och redan 16 oktober 2006 så behandlas attacker mot SD och demokratin på ett sätt som är värdigt en demokrati. Det kanske finns hopp även för en bananrepubik med en så odemokratisk journalistkår som Sverige?

I vilket fall som helst så visade SDarna i Eslöv att SD har valt helt rätt linje med ditt antivåld!

10 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Det förefaller som om vår gemensamma bekant parasitpolitikern är borta från nätet. Berätta det senaste. Har hon funnit andra betesmarker ??

6:25 AM  
Anonymous Anonymous said...

"hela torgmötesturnén 1997 helt enkelt faxades till AFA"

VEM faxade, Jimmy???

10:07 AM  
Blogger Jimmy S. Windeskog said...

Det var torgmötesgruppen och kanslipersonalen som faxade.

10:53 AM  
Blogger Jimmy S. Windeskog said...

Förhoppningsvis har vår gemensamma bekanta hittat något mer kreativt att fokusera på i sitt liv.

10:54 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hej Jimmy,

Du har blivit utesluten ur SD och är numer amedlem i ND och kandiderade för ND i valet.

På din blogg skriver du inte ett dugg om det parti du nu tillhör. Istället sitter du och skriver SD-propaganda på din blogg.

Varför gör du det?

10:52 AM  
Anonymous Anonymous said...

Av vilken anledning faxades den??

8:59 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hej Jimmy.

Jag är ledsen, men jag tror att din analys är felaktig: jag tror att den enda anledningen till att media nu börjar uppmärksamma våldet mot SD är helt enkelt av den enkla anledningen att det inte längre går att ignorerar SD i o m SD:s senaste valframgångar.

Att det skulle bero på SD:s "anti-våldslinje" har jag svårt att tro på? Jag visst inte ens att det fanns en sådan?

10:59 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hej Jimmy,

När ska du börja skriva om ditt parti på din blogg?

Du är väl fortfarande medlem i nationaldemokraterna?

2:19 AM  
Blogger Jimmy S. Windeskog said...

Johan Björnsson:
Jag tror att du är fel ute, det är tack vare det totala antivåldet som man har en trovärdighet i dessa frågor.

Sådana här artiklar hade aldrig skrivits om SD gjort sig kände för att puckla på AFA.

9:09 AM  
Anonymous Anonymous said...

Blir förvirrad...Är du medlem i SD eller ND? Är tacksam för svar. Såg vad du sade till Fredrik J. på hans blogg angående hans handikapp...Är det så du och ditt parti anser att CP skadade är mindre värda? Tacksam för svar på det också eftersom jag tänkte starta en debatt angående er sjukvårdssyn.. Hör gärna av dig så att vi kan debattera. M.V.H.

12:02 AM  

Post a Comment

<< Home