Tuesday, November 13, 2007

Genialt av SVT


Som under-hållning så är TV ett kravlöst och i delar brist-fälligt fenomen. Jag läser hellre en bok eller lyssnar på radio, musik eller någon föreläsning. När jag väl ser på TV så rör det sig mest om dokumentärer och debattprogram, väldigt sällan rör det sig om drama. Och skulle det ändå röra sig som drama, för gyllene undantag finns ju, så är de oerhört sällan de kommer från SVT. Det var en av anledningarna till att jag blev så glad över TV-serien Sanningen Om Marika på SVT på söndagarna.

Sanningen Om Marika spelar på temat om konspirationsteorier, ett ständigt lika kittlande ämne. Men detta är mer än bara en vanligt SVT-drama men med bättre manus. Detta är två paralleller historier som viker in i varandra och den ena framställs i debattform. Resultatet är lysande.

Dessutom är detta interaktiv TV. Inte på stenålderssättet att det går att ringa in och vinna en bil eller något annat roligt. På nätet har SVT slängt upp en rad hemsidor där man inte bara kan följa intrigen på ett större djup än bara framför TV:n, här kan man faktiskt vara med och påverka vilken riktning berättelsen skall gå. Resultatet är lysande.

Detta med fejkade program i samma form som faktaprogram känner vi igen sedan Blair Witch Projekt, och dess hemsida, blev en enorm succé. SVT:s Sanningen Om Marika tar allt detta ett steg vidare utvecklar möjligheterna. I media har bemötandet varit tämligt kyligt. I tidningarna får vi läsa att folk inte gillar serien för att de inte begriper handlingen och inte förstår att det bara är en berättelse. Det säger väl kanske mer om journalistkåren antar jag.

3 av 6 avsnitt kvar nu. Bänka er på söndagarna och följ upplösningen. Och ni som missat de första programmen hittar dem på SVT:s hemsida. Där hittar ni också de hemsidor som gör serien så unik ock lysande.


1 Comments:

Blogger Jimmy S. Windeskog said...

Lite av ett anticlimax i sista avslutningen, nog hade de kunnat lösa intriget på ett något mindre simpelt sätt tycker jag.

Men det är klart, det fanns ju ett budskap i allt detta också - verkar tillhöra dem.

7:11 PM  

Post a Comment

<< Home