Thursday, April 19, 2007

Historiens vingslag

Den gångna veckan har man kunnat känna historiens vingar, att vi upplever något unikt i svenskt politik. Inte bara Sverigedemokrater utan alla former av invandringskritiker. För SD har nästan 20 års arbete lett fram tills detta, räknar vi med SD:s föregångare så är det denna dag vad man kämpat efter ända sedan Bevara Sverige Svenskt började dela ut sina flygblad 1979. I dag hade Jimmie Åkesson en debattartikel publicerad i Expressen, Expressens läsare får 16.00 ställa sina frågor till honom och ikväll möter han Mona Sahlin i direktsänd TV. Detta är den första dag som SD behandlats på ett sätt man skall behandla ett parti.

Åkesson är förvisso inte SD:s bästa debattör men tillräckligt påläst för att han skall kunna besegra Sahlin i många tittares ögon. Och Sahlin kommer att bli en större förlorare än så. Jag vet inte riktigt vad hon räknat med att uppnå med denna debatt. Men en sak är säker, detta steg som tas ikväll kan hon aldrig ta tillbaka, nu öppnas Pandoras ask och när SD kommer in i riksdagen 2010 så kommer det att vara lätt i eftervalsanalysen då man undrar vad som gick snett. Det datum man mötte SD för första gången, 19 april 2007. För sanningen är den att det finns inget värre än att slåss mot motståndare som låssas som man inte finns. Visst, partier som SD växer trots tystnad men betydligt mer långsamt än när man får en sådan här exponering. Tro mig, de vänsterpartister och socialdemokrater som vädjat till Mona att inte ta denna debatt har fullkomligt rätt. Med en sådan invandringspolitik socialdemokraterna har fört sedan 70-talet så kan man inte vinna en sådan här debatt.

Så, ladda videon för det historiska ögonblicket på TV 4 ikväll. 19 april 2007 kommer att minnas som datumet då SD slog igenom på i rikspolitiken.

10 Comments:

Blogger Morgoth said...

Jag är faktiskt lite orad. Säga vad man vill men Mona Sahlin är trots allt rutinerad.
Åkesson må dessutom ha medverkat i många TV-program men nu står han till slut inför en debatt men den politiker som hatats mest av sverigedemokrater i hela landet i åratal.
Klarar han pressen att besegra henne?

8:35 AM  
Blogger itsweden said...

Den stora fördelen för Jimmie är att han har verkligheten på sin sida. Framöver måste han sedan slå hål på klyschorna ordentligt, det kan inte tillåtas i längden att riksdagsrepresentanterna får rabbla en massa hokuspokus om allas lika värde och integration utan att behöva precisera vad de menar.

Mona Sahlin är väl ungefär lika förutsägbar som en klocka antar jag. Det som kan tänkas att hon drar upp är jämställdhetsfrågor och hittils har Jimmie missat att få in en poäng till exempel genom att fråga om invandrares överrepresentation när det gäller våldtäkter är en kvinnosaksfråga eller inte. Han kunde ju fråga Mona om den frågan alls tagits upp inom socialdemokratins kvinnoförbund och om inte så måste han fråga varför.

Mona sahlin kommer därefter att försöka minska ner den frågan på något sätt varpå Jimmie kan kontra med "ok, så kan man förståss se det beroende på vilken kvinnosyn man har". Tyvärr så tror jag inte att han kommer att spela ut den trumfen.

Sen tycker jag att han ska stå upp lite mer för svenskheten. När det påstås att SD började som en intresseförening för svenskar så går det faktiskt att bara svara kort ja på det. Han måste vara inriktad på att det ska låta bra för väljarna, inte hur programledare och meningsmotståndare uppfattar honom.

En annan sak jag tycker att han måste köra på är att aldrig ge någon cred för något som motståndaren representerar. Om moderater eller socialdemokrater representerar något bra eller något där han tycker lika så ska han inte ta upp dom punkterna. Jag kan förstå att han gör det ibaldn eftersom det ger honom andrum, men ändå.

10:36 AM  
Blogger Jimmy S. Windeskog said...

Precis som Z999 säger så har Jimmie sanningen på sin sida så det är verkligen ett nederlag om han inte vinner detta.

En historisk kväll detta, vi har väntat i 28 år på detta!!!

11:04 AM  
Blogger itsweden said...

Jimmy med Y (Y=why på engelska och betyder ifrågasättande, en egenskap som jag tycker att Jimmie skulle ha lite mer av), det kunde ha varit lite mer nationalistiska inslag i Jimmies svar och lite mer ifrågasättande av Monas svar.
Jag förstår att Jimmie sneglar på SD's siffror och är mån om att utmåla partiet som ett vanligt parti i fler tittares ögon, men partiet har sitt ursprung i att inte vara som andra partier. Folk röstar på SD för att de vill ha en förändring när det gäller invandringsfrågan. Enfrågeparti? När det handlar om så mycket som det gör, inte minst ekonomiskt, så är det inget fel att vara ett enfrågeparti. Om någon befinner sig i en direkt hotande situation så brukar kroppens signalsystem bidra till att man blir vad som kanske kunde kallas en enfrågeperson, och det är verkligen inget fel i det.

Jag ser mig själv som höger på vänster/högerskalan (definitivt inte nyliberal och starkt för en blandekonomi och att man inte struntar i svenskar som har det svårt), trots det så sågar jag de flesta av den så kallade borgerliga regeringens förslag. Det gör däremot inte Jimmie Åkesson, och jag kan inte hjälpa att jag har en liten misstanke om populism här. Alltså att kopiera delar av alliansens politik där man är fri att välja, detta för att rida på den populära våg som alliansen hade (åtminstone före) förra valet. Och det är klart lättare att dra till sig traditionella värdekonstervativa människor om man ger ett intryck till dessa att de både kan få SD's värdekonservativism plus en traditionell borgerlig politik med skattesänkningar för rika människor. Jimmie Åkesson har ju också fördelen att han sedan inte behöver binda upp sig allt för mycket.

3:24 PM  
Anonymous Anonymous said...

Jag blev lie nyfiken här:

"Åkesson är förvisso inte SD:s bästa debattör men tillräckligt påläst för att han skall kunna besegra Sahlin i många tittares ögon."

Vem är SD:s bästa debattör då?

4:19 PM  
Blogger itsweden said...

Jonas, det beror på vad man är ute efter. Båda debattörerna är ute efter att framstå som att de representerar folksjälen vilket inte är detsamma som folkviljan (existerar en sådan i egentlig mening?).

Det finns flera personer inom SD som har en mycket aggressivare debatteknik än Jimmie (och då menar jag inte handbegripligheter). På det sättet missar Jimmie att representera folksjälen eftersom det finns en uppdämd aggressiv frustration hos många som jag tror att många väljare vill se i en sådan där debatt. Samtidigt finns det tydligen väldigt många SD'are som vill se ett så "civiliserat" beteende som möjligt från Jimmies sida nu när han väl fått en chans att komma till tals.

4:32 AM  
Anonymous Anonymous said...

Underbart!!
Bäva månde Måna Mus lim och hennes anhang när SD kommer till makten.

11:07 AM  
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

4:13 AM  
Blogger Jimmy S. Windeskog said...

Funebospam borttaget.

4:18 AM  
Anonymous Anonymous said...

Ja jag tycker då den verkloighets-frånvända Måna förlorade, men
många äldre Sossar tyckte Måna vann, Farsan som e gammal sosse sa
"vänta du så ska du få se vad Mona
kan",detta säger han trots att han
inte känner henne personligen.
Fortsätter Mona att verka som en
gammal kvarleva från 1960-talets
studentvänster så får jag en liten
liten,men ändock en slags känsla
av att SD då kommer att "sopa golvet med henne och Sozzarna 2010"
om SD bara sköter sina kort rätt.
Men för all del -låt Sozzarna tro
att dom har en perfekt partiledare
- då kanske dom sänker garden och
glömmer bort att "köpa sina väljare
med mer bidrag" som dom annars brukar göra i valtider.Måna gräver
Sosseriets grav - och lika bra är det.

1:49 PM  

Post a Comment

<< Home