Monday, October 25, 2010

Expos tio i topp-lista

När jag fick reda på i sitt nya nummer tänkte lista de tio personer i Sverigedemokraterna under partiets 22 år väckte det onekligen ett intresse hos mig. I egenskap av landets ledande SD-historiker är det givetvis spännande när någon som påstå sig veta mycket hamnar i en position där man antigen visar att man har rätt eller att man har fel. Trots att Expo sedan AFA:iten Tobias Hubintte och revolutionären Stieg Larsson kom ut med sitt första nummer 1994 har man ofta sagt att man kan mycket om SD, men tyvärr inte riktigt lika ofta kunnat leva upp till sin egen glorifiering.

Att lista SD:s tio mest betydelsefulla människor är i sig givetvis en omöjlig uppgift, hur mäter man till exempel organisatoriskt inflytande med politiskt eller med tid i media? Men då Expo ändå gett sig på detta projekt vore det ju elakt av mig att inte kommentera urvalet, även om några av Expos urval faktiskt visar på stora kunskapsluckor. Det finns trots allt vissa namn som är mer aktuella än andra.

Solveig Metus. Anledningen till att man valt Metus är uppenbar, hon är kvinna och hon satt på det ena av de två första kommunmandaten SD någonsin fick efter valet 1991. Men förutom ett och ett half år i kommunfullmäktige (Markus Koch övertog mandatet 1993 efter Metus flyttade ut ur kommunen) så har hon inte haft med vare sig organisation, partipolitik eller media att göra. Det hade varit så enkelt för Expo, om de haft insyn, att istället välja Tina Hallgren-Bengtsson som fick det andra kommunmandatet. Hon höll mängder med tal och var en central person i SD mellan 1991 till 1995. Märkligt att Expo inte ens tycks ha tänkt tanken för även fast Tina lämnade politiken 1995 så har man en ständigt pågående kampanj mot hennes politisk bakgrund.

Tor Paulsson. Också valet av Paulsson är logiskt, om man saknar kunskap. Expo:s chefsredaktör Daniel Poohl arbetade med Paulsson under några månader 2001 när han infiltrerade Nationaldemokraterna. Men under sina år i SD var Tors aktivism hela tiden koncentrerat till Stockholm, andra delar av landet ha de han väldigt lite eller inget alls att göra med mellan 1997 till 2000. I stället var det så att SD-framgångar som torgmötesturnén 1998 eller stormötet i södra Stockholm 2000 gjordes helt utan hans hjälp. Paulsson var en lokalaktivist, en dominerande och karismatisk sådan utan tvivel, men trots allt en lokalaktivist.

Lars-Erik Aldin. Aldins medverkan baserar sig enbart på att Tommy Funebo, efter han fick lämna SD 2003, pekade ut Aldin som mannen bakom det kollektivet som kallade sig "Tomten" och liknande. Påståendet är felaktigt. Man tycker att Expo efter alla år med Tommy borde ha lärt sig att hans påstående mer än sällan har ganska lite med verkligheten att göra.

Tony Wiklander. När nuvarande riksdagsmannen Tony Wiklander anslöt sig till SD kring 2002 var en på lokal nivå redan ett känt namn. Ända sedan 70-talet hade han hoppat från ett parti till ett annat och var bland annat med i Skånes Väl när de först kom in i regionsfullmäktige och sedan åkte ut. Tony kom till SD var det då man gjorde stora framsteg i Skåne, men detta var betydligt mer kopplade till namn som Kenneth Sandberg och Jens Leandersson, det är sådan namn Expo borde ha tittat på före Tony Wiklander vars politiska och organisatoriska inflytande varit ganska liten.

Anna Hagwall. Det märkligaste valet på listan. Söt och politiskt insatt i mitt tycke men motiveringen från Expo är snarare att hon invandrat (från Ungern) och representerat SD i en debatt mot småpartier i tv3 2006. Hon har setts på bilder och varit vice ordförande, men hennes inflytande och betydelse har varit ringa.

Det är givetvis lätt att angripa en sådan här lista och komma med nämns som i efterhand ser betydligt mer logiska ut än urvalet. Men trots att det är öppet mål vill jag i alla fall ifrågasätta att man lämnat namn som Björn Söder, Arnold Boström, Johan Rinderheim, Janssons sekreterare (alla tre), Mattias Karlsson, Tomas Johansson och framför allt Lars Emanuelsson. Då har man inte riktigt den insyn Expo påstår och kanske till viss del tror på själva att de skulle ha.

Det stämmer att Expo aldrig haft en bättre aktuell bild av SD än idag - men de har heller aldrig haft en sämre bild av partiets historia.

EDIT; kanske man skall ta hela listan också - Leif Zelion, Anders Klarström, Solveig Metus, Mikael Jansson, Tor Paulsson, Lars-Erik Aldin, Sten Andersson, Tony Wiklander, Anna Hagwall och Jimmie Åkesson.

4 Comments:

Blogger TF said...

Ja, vad ska man säga.

12:05 PM  
Blogger Jimmy S. Windeskog said...

Ja det är ju i sig en ickenyhet, men Expos bristande kunskaper avslöjas vara väldigt stora. Även om det är få som bryr sig om det men än jag...

12:17 PM  
Anonymous O said...

Hurvida Anna Hagwall är söt kan ju diskuteras! Men annars, I see your point.

/O

4:39 AM  
Anonymous Anonymous said...

Sakupplysning - Solveig Metus är invald som ersättare för SD i Strömstad kommun efter höstens val. http://www.val.se/val/val2010/slutresultat/K/kommun/14/86/valda.html

1:27 PM  

Post a Comment

<< Home