Wednesday, February 28, 2007

Loddan antar utmaningen

Jag besökte Anna-Lena Lodenius blogg (http://annalenalodenius.blogspot.com/) och såg att inte heller hon var speciellt imponerad av Moderaternas pajasjippo "Årets Arbetare" (där vinnaren får en middag med S-O Littorin, inga dåliga vinster med andra ord).

Våra tips på vinnaren skiljer sig dock något. Så här formulerade sig Loddan:
"-Tillåt mig gissa lite om vad pristagaren inte är: Kvinna. Anställd i offentlig
sektor. Stridbar i facket. Invandrare. Låt oss gissa på en gammal hederlig
arbetare i produktionen. "

Mitt tips är lite mer kortfattat; Invandrare (eller etnisk främling om jag skall fördjupa mig). Jag skrev detta som ett inlägg på hennes blogg och för att sätta lite puff i inlägget menade jag att vi kan slå vad om en bok, hennes "Gatans Parlament" mot min bok "Je Ne Regrette Rien" om mina år i SD (kapitel 7 färdigt nu, dagen W närmar sig med stormsteg) och förloraren skulle skriva någon form av förnedrande hälsning i vinnarens trofé.

Jag trodde jag inte jag skulle höra mer om detta så jag blev en aning förvånad när Anna-Lena Lodenisus skrev och accepterade. Så, med det är titanernas kamp är i gång - kapitalvaror av historiskt värde står på spel!

Vem skall vinna: den intoleranta högerextremisten eller den fördomsfulle socialdemokraten? Moderaterna är de som har bollen i handen...

Borås Autonoma Antifascister bråkar med AFA

Det är svårt att vara på vänsterkanten i svensk politik. Trots att de är så små så bråkas det och bokstavskombinationerna knappt räcker till. I går hade "antifascister", Borås Autonoma Antifascister (BAA) kallar de sig numera, ännu ett misslyckat möte i syfte att störa kommunfullmäktige där SD finns. Kanske var besvikelsen anledningen till att man till tidningen Expressen attackerade den odemokratiska gruppen AFA och förklarade varför man vägrar att använda det namnet.

- Namnet AFA är terrorist-stämplat sedan dag 1, därmed är det obrukbart för de som vill ägna sig åt seriöst antifascistiskt

Bråket fortsatte snabbt på hemsidan www.socialism.nu. Där skriver använderaren "anarkist", som säger att han i åratal skrivit pressmeddelanden till AFA, att till BAA att det är "skitviktigt" att de inte skriver om "sig själv" och "vänstern". Då skribenten förstått att dessa BAA kanske inte är några killar som är överdrivet begåvade har han också en varning till dem när de skall visa sig offentligt:

- Så fort du ger dem (tidningarna, min anm) en öppning att påvisa hur oseriösa
ni är så tar dom den - det är en regel mer än ett undantag.

Att media då och då visar hur oseriösa dessa grupper tas alltså som ett allvarligt problem. Enligt Expressen har AFA en hälsning också, så här skriver de:

- Detta är bara början, skriver Afa i ett brev till Boras.expressen.se.

Verkligen? Komedin fortsätter alltså?

Sunday, February 18, 2007

Expo + AFA = sant

När Expo idag skriver om AFA:s misslyckade attack mot en handfull nazister i Stockholm i lördags så använder man sig, på nytt, av AFA som en av källorna.

Jag vet att ni umgås i dessa kretsar (Ekman någon?), men är det inte lite pinsamt för er när ni gör det så tydligt?

Saturday, February 10, 2007

SD och den kulturella okunskapen

Den som är med i Sverigedemokraterna vet att man numera egentligen har någon form av internutbildning, den som har hört ledande företrädare uttala sig i media vet att man är i desperat behov av just internutbildning. Det tydligaste exemplet brukar vara Jonas Åkerlund, vice ordförande i SD och presstalesman. För ett parti som kallar sin version av statsnationalism för "kulturnationalism" borde man egentligen kunna kräva att man kan presentera ett program i kulturfrågor. Detta kan inte SD, men nog kan man väl i alla fall begära att ledande företrädare vet vad kultur är? Inte i fallet Jonas Åkerlund. Han har i media sagt att det är omöjligt att definera vad kultur är.

Det program TV 4 sände om SD i veckan gav svaret att Åkerlund inte är ensam i sin kulturella okunskap. Både partistyrelseledamoten Margareta Sandstedt och Roger Hedlund som är sammankallande i valberedningen fick denna enkla och rimliga fråga. De gjorde inte bort sig lika fullt som Åkerlund brukar göra, de försökte i alla fall förklara vad kultur är - inte förneka att detta går som Åkerlund. Däremot så har jag hört djupa suckar från många Sverigedemokraterna när de beskriver hur de upplevde hur Sandstedt och Hedlund stakade sig och talade svepande om midsommar och surströmming. Sådana företeelser i all ära, men det är verkligen inte mycket att bygga en kultur eller ens ett parti på.

I fallet Hedlund är detta särskilt allvarligt, han har ju haft en del politisk utbildning i SD och SDU och således borde kunna svara på en sådan enkel fråga som vad kultur är, om han inte helt struntat i utbildningen. Det är ganska enkelt att hänvisa till Julian Huxleys vetenskapliga definition om att kultur är ett samspel mellan artefakter, socifakter och mentifakter. Det behöver man ingen doktorsexamen för att lära sig detta resonemang.

På många punkter så har SD givetvis gått framåt under de senaste åren, på vissa har man stått stilla och på andra har man gått väldigt långt tillbaka. Oroväckande är att det just är på ämnen som politik och utbildning man helt enkelt trevar i mörkret.

Vill man kunna påverka riktigt i framtiden så är det nog så att man måste ta dessa frågor på allvar - om intresse finns alltså. Vissa i SD är nog egentligen mer intresserade av att synas, kamratskap och en och annan titel. Om så är fallet så är onekligen SD idag helt perfekta.

De som söker ett parti som värnar svenskar och svenskars kultur ser dock på SD med lite mer skeptis.